انواع ورق های صنعتی

انواع ورق های صنعتی

انواع ورق صنعتی

ورق‌های مورد استفاده در صنعت را می‌توان با توجه به روش تولید و همچنین نوع فلز و آلیاژ به‌کاررفته دسته‌بندی کرد، عواملی که در تعیین قیمت به‌روز ورق های صنعتی نیز تاثیرگذار هستند. انتخاب جنس فلز ورق صنعتی با توجه به کاربرد موردنظر و همچنین ویژگی‌های متنوع فلزات مانند شکل‌پذیری، جوش‌پذیری، مقاومت در برابر خوردگی، استحکام، وزن و قیمت آن‌ها صورت می‌گیرد. با در نظر گرفتن این موارد، مهم‌ترین موادی که برای تولید ورق صنعتی به کار می‌روند عبارتند از: فولاد، آلومینیوم، مس و برنج.

ورق صنعتی فولادی

ورق فولادی که می‌توان آن را مسطح‌ترین ورق های صنعتی موجود در بازار دانست، با استفاده از آلیاژهای مختلف و به‌کارگیری دو روش نورد گرم و نورد سرد ساخته می‌شود. میزان انرژی و نیروی مورد نیاز در عملیات نورد گرم، نسبت به نورد سرد کم‌تر است و به همین دلیل، این روش در تولید ورق صنعتی فولادی کاربرد بیشتری دارد. در این عملیات ابتدا ماده‌ اولیه را که عمدتا شمش یا تختال فولادی است، حرارت می‌دهند و سپس با انجام نورد پیوسته، آن‌ها را به صورت ورق‌هایی با ضخامت سه میلی‌متر و بیشتر در می‌آورند. از آنجا که شکل‌پذیری فلزات در دماهای بالا بیشتر است و به عملیات اضافی دیگری نیاز ندارد، عملیات نورد گرم را می‌توان در ابعاد گسترده‌تری نسبت به نورد سرد، برای تولید قطعات به کار گرفت.

این مسئله باعث شده تا انواع ورق‌ صنعتی تولیدشده به روش نورد گرم، قیمت کمتری نسبت به ورق‌های نورد سرد داشته باشند. خنک شدن ورق صنعتی نورد گرم در دمای اتاق، باعث افزایش شکل‌پذیری و چقرمگی این محصول می‌شود اما تنش‌های درونی آن را رفع نمی‌کند و همین مسئله منجر به کاهش دقت و ایجاد تلورانس‌هایی به اندازه‌ی دو تا پنج درصد در ابعاد ورق صنعتی می‌شود. ورق صنعتی نورد گرم با ظاهر تیره و ناهموار خود به راحتی قابل تشخیص است و با نام ورق سیاه نیز شناخته می‌شود.

ورق صنعتی چیست؟
بیشتر بخوانید

اما فرآیند نورد سرد نیز که در دمایی پایین‌تر از دمای تبلور مجدد فلز رخ می‌دهد، مزایایی نسبت به روش نورد گرم دارد. در این عملیات، ورق‌های تولیدشده به روش نورد گرم را با استفاده از اسید، اکسیدزدایی می‌کنند و سپس با استفاده از غلتک‌های نورد، مقدار ضخامت آن‌ها را کاهش می‌دهند. این عمل باعث افزایش دقت و بهبود کیفیت ظاهری ورق صنعتی می‌شود و انعطاف‌پذیری و مقاومت آن را در برابر فشار افزایش می‌دهد. سطح ورق صنعتی نورد سرد را می‌توان به منظور جلوگیری از زنگ‌زدگی و افزایش مقاومت در برابر خوردگی با روغن، مواد گالوانیزه و رنگ پوشش داد.

ورق صنعتی آلومینیومی

گریدهای مختلف ورق آلومینیوم از طریق فرآیند نورد گرم تولید شده و طیف گسترده‌ای از خصوصیات را با قیمتی مناسب برای مصرف‌کنندگان فراهم می‌کنند. ورق صنعتی آلومینیومی را می‌توان جهت افزایش مقاومت و همچنین کاهش تنش‌های درونی، تحت عملیات نورد سرد نیز قرار داد.

کاربردهای ورق های صنعتی

تفاوت‌ها و خصوصیات منحصربه‌فرد انواع ورق صنعتی نورد گرم و سرد فولادی، آلومینیومی، مسی و… باعث شده تا هر یک از آن‌ها در بخش‌های خاصی از صنعت که مطابقت بیشتری با خصوصیاتشان دارد استفاده شوند. ورق‌ صنعتی نورد گرم بیشتر در ساخت‌وساز و مواردی که کیفیت و دقت ظاهری از اهمیت کم‌تری برخوردار است استفاده می‌شود و در عوض برای مصرف‌کنندگان صرفه‌ اقتصادی بیشتری دارد. برخی از متداول‌ ترین کاربردهای ورق های صنعتی نورد گرم عبارت است از:

  • ساختمان‌سازی
  • ساخت لوله‌های فلزی
  • ریل و قطعات راه‌آهن
  • درب‌ها و قفسه‌ها
  • میله‌های I شکل
  • تجهیزات کشاورزی
  • بدنه‌ خودروها

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم تا مطالب مفیدی را درباره‌ی انواع ورق های صنعتی در اختیار شما قرار دهیم، اما مطالعه‌ی آن تمام کاری نیست که باید پیش از خرید ورق صنعتی انجام دهید. توجه به گریدها و استانداردهای ورق‌های فلزی، مشخصات سطحی، کیفیت مواد اولیه و انجام تست فنی، موارد دیگری هستند که لازم است برای رسیدن به بهترین انتخاب، آن‌ها را مدنظر قرار دهید. چه نکات دیگری در خرید ورق صنعتی به شما کمک کرده؟ تجربیات خود در این زمینه را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم
به بالای صفحه بردن