دستگاه برش پلاسما چیست؟
دستگاه برش پلاسما، دستگاهی است که در آن فولاد، آهن و یا سایر فلزات در انواع ضخامت های مختلف به وسیلهٔ یک مشعل که به آن (torch) گفته میشود؛ برش داده میشود. دستگاه برش پلاسما به عنوان یک روش بسیار عالی برای برش ورق و فلزات است که کاربرد های زیادی دارد و جز بهترین دستگاه های برش بوده که می توان از ان برای برشکاری انواع فلزات استفاده نمود.
پلاسما بر اثر نزول گاز نجیب توسط یک نازل روی سطح ماده ای که قرار است برش داده شود، ایجاد میشود. این وسیله بر اساس ایجاد یک فضای حاوی یک گاز یونیزه شده که به آن پلاسما گفته میشود کار میکند. اساس کار این به این صورت است که یک گاز نجیب با سرعت خیلی زیاد با یک نازل به سطح ماده یا فلز مورد نظر برای برش وارد شده که بر اثر برخورد گاز با سطح فلز یک پلاسما ایجاد میشود. اصول کار اینگونه است که پلاسمای ایجاد شده با دمای خیلی بالا باعث گرم شدن و ذوب شدن فلز شده و جریان هوا نیز فلز ذوب شده را از سر راه خارج میکند.
اساس کار دستگاه برش پلاسما
به طور کلی برش پلاسما بر اساس سرعت و دمای بالای گاز خارج شده ازدستگاه است. در واقع دردستگاه برش پلاسما، هوا و یا گاز با سرعت بسیار بالا خارج می شود که منجر به ایجاد یک قوس الکتریکی بین گاز در نازل میشود. که در این لحظه گاز خارج شده به حالت پلاسما تبدیل می گردد. همانطور که گفته شد؛ دمای این گازی یا همان پلاسما انقدر دمای بالایی دارد که باعث ذوب فلزات و در نهایت برش پلاسمایی می شود.
طرز کار با دستگاه برش پلاسما
ابتدا دستگاه کمپرسور باد را روشن کنید تا مخزن آن پر شود. سپس قطعه کار را روی میز برش و یا گیره قرار دهید. قبل از شروع کار، خط برش را توسط گچ صنعتی یا ماژیک متال مارکر مشخص کنید. بعد از آن انبر اتصال به زمین تورچ پلاسما را به قطعه کار وصل کنید. اکنون باید دستگاه را به برق وصل کنید و سپس شیلنگ هوا را به آن متصل کنید. هود برشکاری را به قطعه مورد نظر در فاصله ای مناسب نزدیک کنید. در آخر کلید تورچ پلاسما را به آهستگی فشار دهید و حرکت آرام و نرم را برای برش شروع کنید .
اجزای دستگاه برش پلاسما
دستگاه برش پلاسما دستگاهی کاملا پیچیده است که جریانی از فرایندها شیمایی مختلف در آن منجر به تولید پلاسماو انجام برش می شوند. اجزای دستگاه شامل
- الکترود پلاسما
- راس پلاسما
- سطح برش و سرباره
- استخر مخزن
- صفحه کار
- گاز پلاسما
- گاز نیتروژن پلاسما
- افشانه آب و غیره است.
دستگاه برش پلاسما در کجا کاربرد دارد؟
دستگاه برش پلاسما در کارگاه های پردازش فلزات با ضخامت کم، در کارخانه های صنایع فلزی، به منظور تعمیر و نگهداری صنایع کشاورزی، تعمیرات جوشکاری، مراکز ضایعات جوش و برش فلزات، در ساخت و ساز ساخت و ساز آثار هنری، ساخت تریلر و در کشتی سازی تجاری، صنایع پتروشیمی، صنایع پالایشگاهی، صنایع نیروگاهی، صنایع کشتی سازی، صنایع دفاع، صنایع خودرو، ساخت وسایل سرمایشی و گرمایشی، ساختمان سازی و سوله سازی، ساخت سازه های فلزی سبک ماشین سازی، ساخت تجهیزات سیمان، فولاد، قند و نیشکر کاربرد دارد.
رعایت موارد ایمنی در هنگام کار با دستگاه برش پلاسما
در برش پلاسما امکان برق گرفتگی, اشتعال از طریق جرقه ها و آتش گرفتن مواد اشتعال پذیر و آسیب چشم ها در اثر شعله قوس پلاسما وجود دارد. پس حتما در هنگام کار با دستگاه همیشه از پوشش محافظ مناسب، عینک ایمنی مخصوص، محافظ برق و … استفاده نمایید.
نکات ضروری هنگام استفاده از دستگاه برش پلاسما
پلاسمای تولید شده توسط دستگاه برش پلاسما گازی بسیار سمی است لذا ضروری است که هنگام استفاده از این دستگاه از پوشش مناسب برخوردار بوده و نکات ایمنی بطور کامل رعایت شود:
- با توجه به امکان پخش شدن جرقه، پوشیدن کفش های مناسب که روی قسمت انگشتان محافظ فلزی داشته باشد ضروری است.
- برای جلوگیری از حریق احتمالی، نصب کپسول آتش نشانی در محل دستگاه از ضروریات مهم است.
- توصیه میشود که برای محافظت از موها در برابر جرقه و پاشش از کلاه مخصوص استفاده شود.
- حتماً باید برای محافظت از چشم و صورت از ماسک مخصوص برشکاری پلاسما استفاده شود.
- برای محافظت از دست ها، استفاده از دستکش چرمی جوشکاری امری ضروری است.
- پوشیدن شلوار جین یا چرم کاری برای محافظت از پاها ضروری است.
- پوشیدن لباس جوشکاری برای محافظت از بدن ضروری است.
دستگاه برش پلاسما چه قطعاتی را برش می زند؟
از این دستگاه میتوان برای برش انواع فولاد های رسانا همچون، برش استنلس استیل، برش الومینیوم، برش فولاد و برش انواع فلزات از قبیل برش ورق های پوشش دار، برش فولاد نرم، برش فولاد زنگ نزن، برش مس، برش برنج و … استفاده کرد.